top of page

de restauratie van

erve volkerink

Tijdens de restauratie hebben we zoveel mogelijk gebruik of hergebruik gemaakt van  originele materialen. De producten moesten een zo klein mogelijke ‘footprint’ achterlaten. 

DSCF1890.jpg

de restauratie van een rijksmonument

Na aankoop van de boerderij in 2012 hebben we een jaar lang de tijd genomen om vooral te ervaren hoe het is om hier te wonen. Pas na dat jaar zijn we bezig gegaan met het ontwerpen van de indeling van de boerderij en het erf. Hierbij was het monument leidend in de keuzes die we maakten: we wilden de monumentale sfeer en de geschiedenis van de boerderij beschermen en (weer) zichtbaar maken. Daarnaast speelde duurzaamheid een grote rol in onze plannen.

Samen met een architect, een bouwbegeleider, de gemeente, het Oversticht en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hebben we onze plannen vormgegeven. Anderhalf jaar lang schoven steeds nieuwe specialisten aan de keukentafel aan, zoals een energiedeskundige en een constructeur. Dit ontwerpen en vormgeven in teamverband is zo goed bevallen dat we ook het bouwproces met alle vakmensen als team hebben aangepakt. 

20151101 vierkante werk.jpg
haard met tegels en stoel.jpg

duurzaamheid en authenticiteit

Duurzaamheid was een belangrijk thema in de renovatie. Het liefst hergebruikten we oud materiaal en lokale producten. 

Zo zijn gebinten en houtwerk die te zeer waren aangetast, vervangen door hout dat gered is uit afgebroken boerderijen uit de regio. Het houtwerk in de badkamer van de B&B komt van het eigen erf: op het erf stond een eik die ziek was en uit veiligheid gekapt moest worden. Van het hout van deze eik is een mooi badkamermeubel gemaakt. Het aanrecht in de oude keuken komt uit een boerderij uit een nabijgelegen buurtschap en is zorgvuldig opgeknapt. 

De antieke tegels met de tulpenvaasjes die nu achter de haard te zien zijn, zijn verzameld van particulieren, kringlopen en rommelmarkten.

Het houtwerk is geschilderd in oorspronkelijke kleuren met lijnolieverf. Dit is een natuurlijke verf die vroeger ook gebruikt werd. Deze verf wordt gemaakt van de zaden van de vlasbloem. Dit is een klein blauw bloemetje dat veel in Overijssel groeide, en nu weer steeds meer verbouwd wordt. Van de rest van de plant wordt isolatiemateriaal gemaakt. Dit isolatiemateriaal hebben wij gebruikt in de wanden van de boerderij. Zo wordt de hele plant gebruikt. 

En zo kunnen we nog wel pagina’s vol schrijven… we zouden er een boek mee kunnen vullen.

Foto van een bouwplaats met houten balken
Foto van de zijkant van een boerderij. Er is een gat gegraven langs de lengte van de boerderij.
Foto van een betonnen vloer met buizen voor de aanleg van vloerverwarming.
Een houten kamer met geel en rood geverfd houtwerk.
bottom of page